Wat met de Toyota Mirai waterstofauto in het klein kan, kan met een vrachtauto in het groot. Tot die conclusie kom je vanzelf wanneer je kennisneemt van het ambitieuze project van Toyota om een grote, emissie-vrije truck te bouwen. Die rijdt inmiddels rond in Californië.
Dagelijks rijden honderden vrachtwagens af en aan om in de havens goederen te laden en te lossen. Ze hebben allemaal enorme dieselmotoren aan boord, die uiteraard allerlei kwalijke stoffen de atmosfeer inblazen. Een truck op waterstof brengt hierin een radicale verandering aan. Toyota heeft voor twee Amerikaanse havens zo'n truck gebouwd en gaat ermee een testfase in, om te onderzoeken of die het werk van de traditionele dieseltruck zou kunnen overnemen. Het gaat niet om zomaar een klein vrachtautootje, trouwens. Toyota pakt de zaken meteen groot aan en bouwt een enorme, typisch Amerikaanse truck die een kleine 40 ton aan goederen kan meenemen.
Techniek van Toyota Mirai
De techniek is rechtsreeks overgenomen van de Toyota Mirai. Er zijn in dit geval niet één, maar twee brandstofcellen gemonteerd en een 12 kWh accu. Het vermogen bedraagt maar liefst 670 pk, terwijl het koppel met 1.796 Nm werkelijk enorm mag worden genoemd. Interessant is dat de uitstoot desondanks niet meer behelst dan wat wolkjes of druppels water(damp). Daarbij komt dat de geluidsproductie nihil is; omstanders zullen slechts wat geroffel van de banden horen, terwijl de chauffeur een muisstille cabine heeft.
Bruikbaarheid
De actieradius tussen tankstops is maar liefst 320 kilometer, wat een goede indruk geeft van de uitstekende bruikbaarheid van de truck; hij hoeft niet steeds aan de stekker te worden gehangen. In dit verband is het goed om te weten dat het aantal waterstoftankstations in Californië mede op initiatief van Toyota verder zal toenemen; het heeft hiervoor samenwerking gezocht (en gevonden) met Shell. De speciale vrachtwagen, Project Portal Concept genaamd, past al met al perfect in het streven van zowel de havens van Los Angeles en Long Beach als de staat Californië om tot een zo gering mogelijke emissie te komen. Dit sluit weer aan bij de ambitie van Toyota om de rol van waterstof in de automobiliteit van de toekomst steeds groter te maken.